Зрителите могат да научат какви са иновативните подходи в образованието в "На кафе" тази седмица

Седмица, посветена на различния и иновативен поглед към образованието, очаква зрителите на "На кафе" по NOVA. В предаването от понеделник до петък водещата Гала представя модерни и нестандартни методи на обучение, които или допълват конвенционалния начин за образование, или съвсем го изместват. 

Домашното обучение е първата тема тази седмица, която в студиото коментираха председателят на Асоциацията за домашно образование Петър Порумбачанов, Елиян Петков от Управителния съвет на асоциацията, както и неговата дъщеря Теодора. Опита си разказа и Дарил, който също е преминал домашно обучение. Кои са основните различия спрямо конвенционалния подход и до какви резултати може да доведе домашното образование вижте тук във видеото от "На кафе". 

Във фокуса на предаването във вторник е Валдорфската педагогика, създадена от австралийския учен и философ Рудолф Щайнер. Системата има за цел, съобразявайки се с потребностите и възможностите на детето в отделните етапи на развитието му, да изгради по забавен и нетравмиращ начин индивидуалността му и да развие неговите таланти. Макар и със собствен подход, системата е одобрена от МОН и дава много добри резултати. В "На кафе" подробности разказа Ваня Митинска, която е педагогически директор на Валдорфското училище у нас. 

Представянето на иновативните подходи в образованието продължава в сряда със системата Jump math, която претендира, че от всяко дете може да стане добър математик. Системата набира все по-голяма популярност в България и вече работи в някои училища. 

В четвъртък, с помощта на "Център за творческо обучение", екипът на "На кафе" ще демонстрира няколко технически новости, приложими в образованието на децата и у нас, които на техен език провокират знанията им и помагат в разбирането на материала. Зрителите ще видят и виртуална класна стая, в която деца от 19-то столично училище и деца в студиото ще могат да създадат един общ клас и чрез специален софтуер заедно да учат и да се забавляват. В петък предаването ще представи софтуери и електронни помагала, с които децата да развиват знанията си и да създават свои произведения на базата на наученото. 

Не пропускайте "На кафе" – от понеделник до петък от 9.30 ч. по NOVA.