Надежда Узунова разказва историята на дете в ТВУ, защото е изяло откраднат сладолед

По филмите историите за бели са геройски, но в реалността може да имат тежки последствия. Точно такава е и историята за белите на един 13-годишен заловен и наказан крадец на сладолед, която разказва Надежда Узунова в поредният епизод на кампанията на Нова Броудкастинг Груп и УНИЦЕФ - "Осъдено детство: Справедливост за всяко дете".

Краси е поредното дете, което е затворено в интернат за престъпление, за което никога нямаше да бъде наказано, ако беше възрастен човек. Роден е в семейство, което живее от социални помощи, а баща му е наркозависим в метадонова програма. В неговия свят на децата не им купуват сладолед, затова го открадва. Приятел го научил да краде, когато е бил на 7 години, а подслон намира на сметището.

“Когато се е наложило да спи навън, извън неговото семейство, и когато, заспивайки в боклука, е дошла боклукчийската кола, която го е взела и буквално го е смазала”, Майя Грозданова – консултант закрила на детето към УНИЦЕФ.

“Краси много се влияе от средата, много се влияе от компанията, много се влияе от другите. Средата, естествено, и по негови думи, и по разказите на другите професионалисти го подтиква да извърши прояви, които са свързани с различни кражби”, допълва Майя.

След кражбата следват наказания, но те се завъртат в грешната посока. Няма осъдени възрастни, затова че едно дете е спало с празен стомах на сметището. Осъдено е детето - защото изяло откраднат сладолед.

Понякога Краси бяга от интерната, но сам се връща, защото няма място или човек, при когото иска да отиде.

“Не искам мама. Майка ми прави всичко. Виновна е. Гадно ми е тук, затова бягам. Ако имам с’я 20 лева, изчезвам от тука. Ще прося, ако не прося, ще счупим един прозорец, взимам парите и си отивам къщи. Тука е грозно много, затова не искам да стоя. Всичките се бият. К’о да пра’я тука?”, пита на края на своя разказ Краси.

Официално властите му отговарят, че той е в интерната, за да учи. В момента държавата лицемерно представя изправителните интернати като училища, а не като затвори. Абсурдното е, че затворен в това училище, Краси не може нито да чете, нито да пише.

Още за историята на Краси гледайте във видеото от “Събуди се”.

В рамките на кампанията "Осъдено детство. Справедливост за всяко дете"  NOVA, съвместно с УНИЦЕФ България, ще излъчи поредица репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин съдбите на деца в конфликт със закона. Историите, които водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще представя всяка събота в предаването "Събуди се", ще илюстрират именно нуждата от промяна на законодателството и обществените нагласи, така че да се спазват правата на децата, да не бъдат произволно лишавани от свобода и да не стават жертви на стигматизация и дискриминация.