Любителят Антон Каро ни връща назад във времето на прародителя на цифровите фотоапарати

Неизменна част от всеки празник са снимките. Усмивки, пози, цветове, светлини и емоции – запечатани в няколко кадъра спомени. В наши дни вече почти във всеки дом има поне по един фотоапарат. Най-често дигитален. Затова решихме да ви върнем назад във времето – на среща с прадедите на фотоапаратите.

 

„Снима човекът, ако му е лесно с едно, ще му е лесно с всичко, ако му е трудно, ще му е трудно с всичко”, казва любителят-фотограф Антон Каро. Той е млад учен, работил по създаването на изкуствено кръвообръщение и биосензори за диабетици. Израснал в Хавана, откъдето е баща му и влюбен във фотографията, откакто срещнал книга на испански за първите правени някога снимки с "камера обскура”

 

„Изядох два шамара от баба ми защото развалям хубавото кибритче. Няколко години по-късно реших да повторя опита вече на една друга възраст и се получи първата ми снимка. След серия от такива снимки разбрах, че за фотографията, техниката няма такова значение. Ходех с един апарат за 4000 лева и в един момент, показвайки снимките, виждайки тази снимка ми казват, че тази е най-хубавата. Разревах се, защото всички си мислим, че интересното е това, което не сме виждали, а се оказва, че най-хубавата е с кибритената кутийка там където живея, казва Антон.

 

А ето и как да си изработите фотоапарат в домашни условия. Необходимите продукти – 2 кибрита, игла, метална кутийка от безалкохолно или бира, черен изолирбанд и много желание.

 

„Ако не я облепим, ще се освети филмът, който е вътре и няма да имаме снимка”, припомня фотографът. Така Антон Каро започва да пише новата история на своята фотография с кибритена кутия в ръце, много желание и търпение.

 

„Това, което най-много ме впечатлява са не снимките, а физиономиите на хората, които минават докато снимам”, казва той. Снимката се проявява в тъмната стаичка. Фотошоп и инстаграм няма, но споменът остава. 

 

Как да си направим и ние любителска "камера обскура" може да видите във видеото.