В редица морски общини протестират срещу "зеления рекет"

Протести и контрапротести за строителството по Черноморието. В редица градове в страната този следобед природозащитници ще кажат „Не” на застрояването в защитените зони.

 

В редица морски общини протестират срещу "зеления рекет" и настояват да не се спира развитието на туризма. В момента протестът е в Поморие. Недоволните се чудят дали да блокират пътя, тъй като нямат разрешение за това. Хората твърдят, че с действията си еколозите всъщност спират развитието на редица морски общини. Протести вече се проведоха в Бяла и Старо Оряхово. 

 

Бунтът на черноморските общини започна в Долен Чифлик, на чиято територия е плаж Шкорпиловци. Също защитена местност и част от „Натура 2000“.

 

Жителите на град Бяла също излязоха на протест срещу пълната забрана за строителство в защитените територии.

 

От Северното Черноморие тръгна и подписка в подкрепа на проекта за изграждане на ваканционен комплекс на Карадере.

 

Междувременно за днес е обявен общонацинален протест с призив цяла България да каже "Стига" на презастрояването по Черноморието. Организаторите настояват за спешно приемане на законови промени, с които да бъде спряно строителството в защитените зони - включително Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър. В Бургас протестът вече се проведе.

 

Очакват се подобни протести и в други градове.

 

Довечера протест ще има и в София. Ще ви го покажем в централната емисия в 19 часа.

 

Репортери: Нивелина Няголова и Цеца Алексова