Защо не може да се отървем от колите по алеите?

 

Масово софиянци влизат с колата си в Борисовата градина. Абсурдното е, че така отиват да спортуват. С колата. А движение и паркиране с автомобил в парка, както знаем, е асболютно забранено. За непрестанните нарушения особено откъм улица "Незабравка" ни сигнализираха живеещи наблизо. Два дни екип на Нова телевизия обикаля Борисовата градина.


Разхождаме се по алея в Борисовата градина само за пешеходци. От известно време обаче се е превърнала в улица с натоварен трафик. А по-голяма част от хората, които спряха пред камерата ни, оправдаха по някакъв начин преминаването си през парка.


След малко срещаме и управителя на тенис клуба. И разбираме, че е решение на Общината алеята да бъде път за автомобили.


„Така или иначе се взе решение по тази алея, която е най-малко натоварена, да се движат автомобилите, защото не е възможно до тези два обекта да няма как да не влиза пожарна, коли, които зареждат обектите. Идеята е оттук да влизат колите с пропускателен режим, ще има и бариера”, обясни Георги Дончев, управител на националния спортен център.


Засега е само идея. А какво се случва събота и неделя? Особено когато има спортно събитие.
Но това, което ви показваме тук, не е единственото място с концентрация на автомобили в парка. Отиваме в началото на Борисова градина от страната на бул. „Яворов”.  


И още една кола потегля, след като ни вижда. В същото време от страната на бул. „Драган Цанков” има наплив от коли. И ако нямаше полицай, не ни се мисли какво щеше да е в парка.

 

„В паркове и в градинки са абсолютно забранени навлизането, престоят и паркирането на моторни превозни средства. Тези дървета не са поставени от служители на Столичната община, а най-вероятно от граждани. Това преминаване няма вече да се случва. Тук ще има ограничен достъп. По тази алея ще влизат само автомобили с пропуски за зареждане. Имаме цялостен проект и ще има места за паркиране”, коментира Полина Асенова от Столичната община.


Повече по темата гледайте във видеото.