Какъв е залогът за Острова и за всички европейци?

Решаваща седмица за Великобритания и Евросъюза. Този четвъртък Обединеното кралство ще гласува на референдум, дали да остане в обединена Европа. Какъв е залогът за Острова и за всички европейци? 

Тук го наричат Брексит - от Британия и изход. А изборът е сведен до два основни въпроса: за парите и за контрола. Тоест, гласът им ще бъде определен от усещането  дали Евросъюзът ги прави по-богати или по-бедни. И  кой да определя правилата: националното правителство или Брюксел.

Да намериш игла в копа сено. Ето го: имигрант евроскептик.

„Великобритания трябва да излезе от ЕС за да направи едно голямо добро на всички държави членки”, казва имигрант във Великобритания.

По темата

Българин от Пловдив. Женен за унгарка. Синът им е роден тук в Обединеното кралство. Семейството му е космополитно, но изборът му на референдума - изненадващо патриотичен.

„ЕС е преди едно голямо зло. ЕС е история също, но е въпрос на време. Ставаме свидетели как именно ЕС обезлюдява нашата родина. Изходът е един, ако мислим реално не сме слепи и не мислим само за моментното си състояние, а за бъдещето което ни очаква нас и поколенията след нас! Ако Обединеното кралство напусне ЕС това е ясен знак за краят на структура която цели заробване и унищожение”, смята Димитър Василев, българин от Пловдив. 

По-разтревожен от Димитър е работодателят му. Основно имигранти карат камионите в транспортната му фирма. Бизнесът тук  е нащрек за резултатите от референдума. Най-притеснени са фермерите, които можем  да останат без хора за тежката полска работа.

„Няма достатъчно местни работници. И се налага да наемаме евроимигранти. Най-големият ми страх е, че след Брексит може да остана без работници. А без тях бизнесът ми е свършен”, казва Гай Поскитс - собственик на стопанство във Великобритания. 

Спорът за Брексит се вихри навсякъде, дори по балконите. Двама съседи в Северен Лондон водят истинска пропагандна война.

„Това е най-важното политическо решение за нас британците за ужасно дълго време. Аз съм твърдо за напускане, затова си сложих плаката”, казва Тони Барнет. 

Съседите му, обаче, си искат в Европейския съюз.

„С жена ми му занесохме бутилка вино и му казахме, че и ние ще сложим плакат. И понеже нямахме официален на кампанията, си нарисувахме наш”, казва Франк Чалмърс. 

Така плакатът на Франк буквално довършил и превзел плаката на Тони. И посланието станало: "Гласувай за напускане, … ако искаш да ограничат правата на работниците”.

Такива са противоречията. А социолозите дават паритет на двата лагера и всякакъв изход е възможен. През следващите дни ще ви покажем как решението от референдума ще засегне всички българи, които живеят, работят, учат или просто искат да пътуват до Обединеното кралство.