55 000 лондончани пък искат независимост

Само ден след като Великобритания напусна Европейския съюз, повече от два милиона поданици на кралицата поискаха от парламента да организира ново допитване
По темата
Още по обед лондонско време петицията за нов референдум беше събрала над 1 милион подписа. Интересът бе толкова голям, че сайтът на британския парламент се срина. Участниците в инициативата настояват  правителството да приеме правило, според което, ако гласувалите „за“ или „против“ членството ЕС са по-малко 60 %, а избирателната активност е по-ниска от 75 %, да се организира ново допитване. По закон, ако петиция събере 100 хиляди подписа, депутатите са длъжни  да я разгледат. Засега властите мълчат, но нов референдум изглежда малко вероятен.
 
В същото време над 55 000 лондончани подписаха петиция с искане британската столица да получи независимост и да остане в Европейския съюз, след като британците  гласуваха за излизане от съюза.
 
 
А само ден след обявяването на Brexit, започнаха съжаления и дори протести. Отрезвени, британците днес са по улиците, протестират срещу демонизирането на имигрантите. И събират подписи за поправителен референдум. Но дали не са закъснели?
 
"Малко късно е за добри идеи. За мен първият референдум също не беше решение", коментира Невена Нанчева, която преподава политика и международни отношения в университета Кинстън. По нейно мнение Brexit е популизъм по учебник.
 
Междувременно, сред шотландците започна да се прокрадва безпокойство. Още на вота те ясно изразиха неодобрение на идеята за напускане. Над 60 процента гласуваха да останат в Общността. Сега обстоятелствата ги притискат.
 
Хиляди недоволни от изхода от референдума се събраха пред парламента в Шотландия. Те се  опасяват, че Шотландия се оказва в най-тежка ситуация - с предстоящи икономии, за да се пребори кризата, предизвикана от излизането от ЕС и доминирано от консерваторите правителство в Лондон, което не се интересува от проблемите на северната част от Острова.
 
И така възможно е все пак да се сбъдне сценарият "Разединено Кралство", казват политолозите. 
 
В семейството на Невена има още един имигрант, когото засега поне брекзитиращите не искат да гонят - съпругът й, доминиканец. Любопитно им е в коя категория попада синът им, който е роден в Лондон.
 
Междувременно, Европа настоя Brexit да започне възможно най-скоро и Дейвид Камерън да насрочи незабавно предсрочни избори.
 
Репортер: Надежда Узунова