В германската столица се събират част от външните министри

Министрите на външните работи от страните-основателки на Общността се консултират днес в Берлин по нова визия за Европа без Великобритания.   

По темата

Става въпрос за френско-германско предложение за Европейски съюз на две скорости - страни които са за по-задълбочена интеграция и отделен лагер за държави, които ще прилагат по гъвкаво европейските постулати.

"Целият свят се чуди какво ще се стане. Съжалявам, че резултатът беше такъв. Но уважавам вота на британците. Това е демокрация. В същото време трябва да си направим необходимите изводи. И да организираме излизането в необходимата последователност и според правилата", заяви френският президент Франсоа Оланд.
 
"Разклатени сме до основи, но това не значи, че е време за истерия. Или че трябва да се отдаваме на бездействие и депресия", коментира Франк-Валтер Щайнмайер. 

Франция, Германия и Италия ще направят отделна среща на най-високо ниво в понеделник. а вторник вече в Брюксел идват и останлите лидери за редовен съвет който очевидно ще се доминира от Brexit.

В Брюксел започнаха да падат и първите глави - докладчикът от Обединеното кралство в Европейския парламент за вредните емисии Йън Дънкан подаде оставка и той е само първият. Евродепутати представиха искане за незабавна оставка на британски комисар, който отговаря за финансовите пазари.

Докато траят преговорите за напускане Великобритания е пълноправен член, който си плаща вноските, но ключовите позиции заети от англичани взеха да се клатят.

Британците искат същинските преговори за излизане от съюза да започнат след напускането на премиера Камерън през октомври. Това очевидно не устройва другата страна. Германия днес обяви, че иска начало на разговорите „възможно най-скоро“. Големите държави в Евросъюза вече започнаха срещите за уточняване на детайлите. В Берлин разговарят външните министри на страните-основателки на Европейския съюз.

 

Кореспондент: Антоанета Николова