Той бе фиксиран вертикално към земята и бе задействан в продължение на две минути

НАСА осъществи своя втори и последен тест на земята на ускорителя, с който ще бъде оборудвана бъдещата ѝ тежка ракета-носител "Спейс Лонч Систем", предназначена за пилотирани мисии до Марс, предаде БТА.
 
Ракетният ускорител е висок 54 метра. Той бе фиксиран вертикално към земята и бе задействан в продължение на две минути, като изгори 5,5 тона гориво в секунда. В същото време над 500 сензора регистрираха голям обем данни, които ще бъдат анализирани в следващите месеци.
 
По темата
Изпитанията бяха проведени в щата Юта и не се състояха със закъснение от 1 час заради компютърна повреда. Ракетният ускорител бе задействан при ниска температура, за да се симулира зимен старт, когато температурите падат близо до нулата. За да симулират подобни условия, инженерите замразяваха двигателя на ракетата в продължение на няколко седмици.
 
Следващата тежка ракета-носител на НАСА ще бъде оборудвана с два ракетни ускорителя от тествания тип. Те са осъвременени версии на използваните в совалките бустери. Те ще доставят 75% от тягата на ракетата "Спейс Лонч Систем" в първите две минути от старта. Останалото ще бъде осигурено от четирите криогенни двигателя RS-25 на тежката ракета, които също са заимствани от совалката. "Спейс Лонч Систем" ще осъществи своя пръв изпитателен полет през 2018 година и ще носи на борда си космическата капсула "Орион", но без космонавти.