Той подчерта, че двете страни на първо място са свързани с общото минало

Франция ще продължи да поддържа тесни добросъседски контакти с Великобритания и след излизането на Обединеното кралство от състава на Евросъюза. Това заяви президентът на републиката Франсоа Оланд.

„Франция ще запази тесните си връзки с Великобритания“, каза стопанинът на Елисейския дворец.

Той подчерта, че двете страни на първо място са свързани с общото минало.

„Тази седмица ще отбележим 100 години от битката при Сома, по този повод във Франция ще пристигне Дейвид Камерън и представители на кралското семейство“, отбеляза Оланд, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Освен това, посочи той, Франция и Великобритания са обединени от многобройни връзки в настоящето.

„Нашите страни са съединени от тунел, много французи живеят във Великобритания, а много британци – във Франция. Ние имаме многобройни съвместни проекти в науката, културата, енергетиката. През последните години значително се усили сътрудничеството в сферата на отбраната, включително по въпросите на ядреното сдържане. Всичко това ще остане“, категоричен е Оланд.

Накрая той отбеляза, че Париж и Лондон са заинтересовани от обща борба с нелегалната миграция.

„Миграционните въпроси остават. Те се нуждаят от решение и това не зависи от членството на Великобритания в ЕС. Няма нужда да припомням, че тя не е член на Шенгенското пространство“, каза Оланд.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха – 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия. Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.