Джихадистите изпратиха ясно послание на Анкара

Случилото се в Истанбул не беше обикновена терористична атака. Не беше атака, която може да се размине с краткото обяснение на някоя абревиатура – ПКК (Кюрдската работническа партия), ИДИЛ или която и да било друга организация.
По темата
Тези, които натиснаха спусъка и взривиха бомбата (буквално и преносно) имаха точно определено послание. И начина, по който го предадоха, не бива да се ограничи просто с определението "терористичен акт". 
 
Огнени стрели обстрелват Турция в този момент. Някой опитва да укроти Анкара с терор, опитва се да поеме контрол над нея и да я постави на колене. Това е нападение-предупреждение, което иска да каже на турците да внимават какво правят, коментира в. Yeni Safak. 
 
Само преди осем месеца Турция беше в коренно различна ситуация. Тогава много хора все още смятаха, че Анкара и ИДИЛ са в добри отношения. По онова време руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов дори твърдеше, че турските власти са свалили руския изтребител над турско-сирийската територия, за да защитят ИДИЛ. От Москва дори обвиниха Ердоган и неговото семейство, че печелят пари от петролни сделки с терористичната организация.
 
А сега Турция е в шок и бавно започва да осъзнава, че заплахата е налице. И няма да изчезне с махване на магическа пръчка. 
 
Deutsche Welle посочва три фактора, които правят Турция по-уязвима за джихадистките удари. На първо място това е географското ѝ разположение. Дори граничният контрол да се увеличи, въоръжените бойци винаги могат да намерят начин да проникнат на турска територия. 
 
Второ, хиляди турци вече са преминали на страната на джихадистите. На трето място идва фактът, че много чуждестранни бойци на ИДИЛ остават блокирани в Турция. Поради мерките за сигурност, те не могат нито да заминат за Сирия да се бият, нито да се завърнат в родните си държави. 
 
Освен това в страната има сирийски и иракски джихадисти, които се представят за бежанци.
 
Атаката остави след себе си пусти улици, плачещи семейства и куп риторични въпроси. И доказа, че Турция не е имунизирана срещу ИДИЛ, както твърдеше преди. 
 
Автор: Гергана Тенева