Според анализатори той ще се възстановява с години

Турция е изправена пред туристически колапс заради зачестилите атентати и българите масово започнаха да отменят резервации.

От месеци Истанбул не прилича на себе си - изоставен е. Централният площад, който по принцип е пълен, сега е празен. На опашките за забележителности също няма хора. 

По темата

Статистиката сочи, че туристите са с 35% по-малко в сравнение с миналата година, но според туроператорите спадът е още по-драстичен.

В един от петзвездните хотели някога са се помещавали османските архиви. Дори и богатата история обаче не може да пребори страха на хората. Според анализатори турският туризъм ще се възстановява с години.

Доказателството - всеки ден българи отменят почивки. На този етап е ясно, че туризмът в Турция се ръководи основно от страховете на хората. До края на тази година страната ще загуби общо около 15 000 туристи, или около 12 милиарда щатски долара приходи от туризъм.

Около 60 000 българи по-малко ще пътуват в Турция до края на тази година. Ако предишни години са пътували около 200 000 души, равносметката в края на 2016 г. ще бъде около 130 000 души.

От МВнР предупреждават, че все още обстановката в Истанбул е опасна. Най-застрашени са местата, където се струпват повече хора – магазини, туристически обекти, автогари и летища.

Репортери: Марина Цекова, Николай Василковски