Отбелязваме 166 години от рождението на Патриарха на българската литература

Стъкленицата със сърцето на поета Иван Вазов ще бъде показана за първи път от три десетилетия насам. Така ще бъде отбелязана годишнината от неговото рождение. На 9 юли се навършват 166 години от рождението на поета. По този повод от най-стария литеруатурен музей у нас, който пък навършва 90 години показват скритата за очите стъкленица със сърцето на народния поет. В  тази трапезария. На стола с черна панделка, Вазов обядва за последен път.

Патриархът на българската литература издъхва от масивен инфаркт в ранния септемврийски следобед на 1921 г. Не липсват обаче жълти истории за причината на смъртта, които няма да споменем.

По темата

„Говорят се много неща, защото така се обслужват националните ни комплекси и невежество. Умира в ръцете на сестра си. Не романтична е тази смърт, но тя е обяснима - то е побрало не само България с двете й епохи, но и любов и поезея, естествено е да се взриви в един момент”, обяснява Мирела Иванова, главен уредник на Къща-музей „Иван Вазов”.

На следващия ден при направената аутопсия, сърцето и мозъкът са съхранени в стъкленици.

„Скръбта по Вазов, осиротяването духовното на нацията е толкова голяма, че съвременниците му искат да съхранят и част от неговата плът. Това е причината да бъдат запазени”, добавя Мирела Иванова, главен уредник на Къща-музей „Иван Вазов”.

Тялото е балсамирано и изложено за 4-дневнно всенародно поклонение.

„Сърцето на Иван Вазов е толкова голямо, колкото е голяма и любовта му към България - до несвяст. През това сърце преминават всичките величествени, победни и трагически събития на неговата България”, казва Мирела Иванова, главен уредник на Къща-музей „Иван Вазов”.

Такива са и бомбардировките по време на Втората световна война. Тогава стъкленицата опазва авторът на „Гераците” - Елин Пелин. Тленните останки на Вазов са положени в близост до храма „Света София”.

Вазов заръчал върху последния му дом да бъде поставен камък от Витошките морени. Грамадата била пренесена от местността „Златните мостове” за петата годишнина от смъртта му. 10-тонната стигнала до София с кола, теглена от три двойки биволи. Пътят отнел 18 дни.

Сърцето на поета винаги ще тупти, всеки път, щом четем словата му и си спомняме за богатството на езика ни. Къщата музей „Иван Вазов” ще работи от 2 до 9 юли при извънредно работно време от 10 до 19 часа.