Мнозинството смятат, че пресните плодове и зеленчуци са по-полезни

Въпросът кои са по-полезни - суровите или сготвените зеленчуци, винаги е актуален и все още остава нерешен. Мнозинството смятат, че пресните плодове и зеленчуци са по-полезни, защото запазват в най-голяма степен полезните си вещества. От друга страна, сготвените зеленчуци са не само по-вкусни, но и начинът, по който са обработени продуктите, оказва влияние върху способността на организма да ги възприеме по най-добрия възможен начин, пише Vesti.bg

По темата

Вижте кои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови и защо.

Моркови

Те са много полезни за очите, но знаете ли причината за това. Отговорът е бета каротин - най-познатият вид от групата на каротеноидите, присъстващ в плодовете и зеленчуците. Той придава на зеленчука този наситен оранжев цвят. В тялото бета каротинът се преобразува във витамин А, отговорен за доброто зрение и красивата кожа. При готвенето на морковите се увеличават нивата на бета каротин се увеличават, докато в суровите моркови усвояваме едва 10% от него.

Домати

Фолиева киселина, биотин и витамин С са основните полезни вещества в суровите домати. Но друго ценно вещество - ликопен, което действа превантивно срещу рак и сърдечносъдови заболявания, се усвоява много по-лесно, когато доматите са сварени или задушени с малко мазнина.

Спанак

Освен че е вкусен, спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Той съдържа малко калории и е добър източник на желязо, витамин А и С, минерали и фибри. За да се абсорбират изцяло полезните му вещества обаче, спанакът трябва да се сготви. Ако все пак предпочитате суров спанак, първо го изсушете добре.

Аспержи

Аспержите са отличен източник на витамин К, фолат, витамин С, витамин А. Но дебелите им стени пречат на организма да усвои полезните хранителни вещества. Затова е по-добре да ги консумирате сготвени.

Кейл

Къдравото зеле се смята от специалистите по хранене за суперхрана. Вареният кейл е не само по-вкусен, но и доста по-здравословен. Снабден с фибри, неговите понижаващи холестерола способности се увеличават, когато премине през топлинна обработка.