Коментира Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС

Има ли какво да направи държавата във връзка със схемата „Популярна каса”? На този въпрос отговор се опита да даде Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. 
 
Десетки хора изгубиха спестяванията си в така наречени „популярни каси” в Дупница и Сливен. Оказва се, че измамените мислили, че слагат парите си в банка, която им дава до 18% лихва. Има семейства, които са изгубили до 200 000 лева. 
 
По темата
Взаимоспомагателните каси съществуват като такива. Единственият регламент, по който съществуват, е чрез Закона за кооперациите. Тоест, само кооперация, която е регистрирана като такава, може да осъществява подобна дейност”, обясни Менда Стоянова в предаването „Здравей, България”. 
 
По думите ѝ „Популярната каса” в Дупница е имала такава регистрация в Пловдивския окръжен съд като кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса”. 
 
Менда Стоянова обясни, че тук идва първият въпрос. 
 
„В Закона за банките изрично е казано, че не може да се осъществява каквато и да е дейност, подобна на банковата или под наименование, което подвежда за банкова дейност”, уточни Менда Стоянова. „Всякаква друга влогово-набирателна или кредитна дейност е забранена. В случая според мен имаме класическа измама. А измамите винаги ще съществуват”, коментира Стоянова. 
 
Вторият въпрос според Стоянова е коя държавна институция би могла да осъществява системен контрол? 
 
„Няма кой да ги наблюдава, защото това е една измама. Няма кой да наблюдава системно една измама”, заяви Стоянова. По думите ѝ договорите, подписани с „Дупнишката популярна каса”, са били абсолютно незаконни. А сега предстои водене на дела. 
 
Целия разговор гледайте във видеата