Причината – зачестяващите случаи на телефонни измами

Лимит на броя SIM карти, притежавани от едно лице, поискаха от прокуратурата. Причината – драстичното зачестяване на телефонните измами и случаите, при които разследващите откриват хора с хиляди карти за мобилни телефони.

По темата

Един от най-фрапиращите примери от практиката на органите на реда е човек с регистрирани на негово име 80 000 карти.

Държавното обвинение настоява и за това мобилните оператори да съхраняват данни за трафика повече от шест месеца, каквото е сегашното изискване към тях.

В периода 2011-2015 г. нараства броят на разкритите телефонни измами, но все пак те остават под 1/10 от регистрираните.

Най-често до измама се стига след информация за тежко пострадал роднина, нужда от скъпоструваща операция, претърпяна от близък катастрофа.

Извършителите са предимно мъже на възраст между 18 и 35 години, с ниско образование, безработни. Повечето от тях са осъждани роми от регионите на Велико Търново, Плевен и Русе.

В схемата участват „въртячи” – хора, които набират по хиляди номера на ден; транспортьори, пренасящи пари и мулета – посредници между измамниците и жертвите им.

Близо 90% от жертвите са възрастни хора, 2/3 от които – жени.

Дори да се стигне до присъда за „ало-измамниците”, в повече от половината случаи тя е условна.

През последните години няма нито един, изпратен зад решетките за повече от пет години.

Досега чрез телефонни измами са откраднати милиони, като най-драстичният случай е от миналата година в Първомай, когато възрастна жена даде близо 500 000 лева.

Видео: БГНЕС