В този случай става дума за класически акт на побъркан, заявиха от прокуратурата

При обиска в дома на заподозрения за снощното кръвопролитие в Мюнхен не са открити доказателства за връзка с ИДИЛ, съобщи БТА, цитирайки шефът на полицията в Мюнхен  Хубертус Андре.

Мюнхенските прокурори съобщиха, че извършителят на нападението - 18-годишен германец от ирански произход е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение. Следователите отдават предпочитание на версията, че нападателят е бил побъркан, предаде Франс прес.

"Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив", каза говорител на баварската прокуратура. Извършителят на атаката не е бил известен на полицията преди това и няма криминално досие.

Шефът на полицията в Мюнхен подчерта и че престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем. От полицията обаче смятат, че има връзка между снощното нападение и норвежкия масов убиец Андерш Брайвик.

Разследващите съобщиха, че тийнейджърът е роден и израснал в Мюнхен. За нападението той е използвал 9-милиметров пистолет Глок 17, съобщава CNN. Предполага се, че се е сдобил с него по нелегален начин, защото серийния номер на оръжието бил изтрит. У младежа полицаите открили около 300 куршума. 

Предполага се, че нападателят може да публикувал съобщение във Facebook, с което твърди, че в заведението за бързо хранене, където стана атаката, предлага намаления. Разследващите са убедени, че нападението няма политически мотив.