Това е една от основните версии за мотивите за нападението в Германия, по която работи полицията

18-годишният стрелец от Мюнхен вероятно се е вдъхновил действията на Андерш Брайвик – масовият убиец от Норвегия, който преди точно пет години застреля хладнокръвно 77 души в младежки лагер. Тази версия за мотивите на нападателя в баварската столица е една от водещите в разследването, обявиха от местна полиция.

По темата

Като се има предвид, че вчера се навършиха точно пет години от извършването на престъплението в Норвегия и, че извършителят се е интересувал от масови убийства, можем да допуснем, че той е проявявал интерес и към Андерш Брайвик. Връзката е очевидна”, поясни началникът на полицията в Мюнхен Хубертус Андре.

За много привърженици на крайнодесните движения в Европа норвежецът Брайвик е герой. А като се има предвид профила на стрелеца от Мюнхен, връзката между двамата става още по-явна.

По последна информация извършителят се е лекувал при психиатър. Както изглежда, той е страдал от депресия”, разкри говорителят на прокуратурата в Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох.

18-годишняит германец от ирански произход бил въоръжен с незаконен пистолет „Глок”. Разследващите установиха, че в раницата си той е имал още 300 патрона.

Разследващите установили още, че убиецът хакнал Facebook профил на жена. Няколко часа преди нападението младежът публикувал от нейно име покана за раздаване на безплатна храна в заведението за бързо хранене пред мола. Именно там впоследствие стрелецът откри огън и отне живота на деветима души.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел свика заседание на ключови и висши представители от сферата на сигурността. Тя заяви категорично, че мотивите на убиеца от Мюнхен ще бъдат изяснени до край.

Ще открием какво точно стои зад престъплението. Няма да си отдъхнем и преди разберем как се е радикализирал нападателят от Вюрцбург. Държавата и службите за сигурност ще продължат да правят всичко по силите си, за да гарантират сигурността и свободата на всички в страната”, категорична бе Меркел.