Общо 4310 спешни повиквания са получени в петък вечерта

След стрелбата в Мюнхен полицията проверява дали не са подавани фалшиви сигнали, за да бъдат насочени службите в грешна посока в хода на издирването на нападателя. Това съобщи германското издание „Die Welt”, цитирайки баварския вътрешен министър Йоахим Херман.

По темата

Общо 4310 спешни повиквания са получени в петък вечерта в полицията в града. Властите изясняват дали няма опит за умишлена дезинформация.

Равносметката след атаката сочи, че жертвите са девет, шест от тях - деца,  ранените са 27, като 16 остават в болница.

Сред пострадалите има и една българка. Тя счупила ръката си, след като била пометена от тълпата, бягаща от куршумите в търговския център „Олимпия”.

Вече е установено, че нападателят е  действал сам и се е самоубил след атаката. Неговото име, според вестник „Билд”,  е Али Давид Сонболи. Изданието дори разпространи снимка на 18-годишния германец от ирански произход. Той имал психически проблеми, лекувал е депресия.

Според немския вътрешен министър  Томас де Мезиер семейството на Али е шиитско, но той вероятно е приел християнството преди нападението.

Министърът потвърди информацията, че убиецът е писал през фалшив Facebook профил, за да покани хора в заведението за бързо хранене, където открил огън, щом поканените от него пристигнали.