Двама от четиримата медалисти разказаха за живота с ново сърце

Преди седмица от Европейско първенство за трансплантирани във Финландия четирима българи се завърнаха със завоювани 14 медала.  С двама от тях  - Евгени и Мартин, се срещна екипът на „Събуди се”.

По темата

Мартин получава ново сърце когато е само на 10. Чака две години за него.

Чувството не е много по-различно от това да си със собственото си сърце. Единственото различно е, че пиеш лекарства”, разказва Мартин.

Евгени помни всеки миг от и от стария, и от новия живот – и цената на победата да живееш.

Работех в полицията. През 1998 г. ми бе открит вирус „миокардит”, което наложи да се пенсионирам и да чакам за сърце”, споделя Евгени.

Сърцето на Евгени не издържа и се налага да му бъде поставено изкуствено. Живее с него около две години и половина. После получава истинско.

В България има 27 души получили втори шанс за живот – ново сърце. По данни на  Европейската агенция за трансплантации средната продължителност на живота след първата година от трансплантацията на сърце е 12 години и четири месеца в 66% от случаите.

Когато говори за живота с новото сърце, Евгени казва, че преживява всеки един удар, защото той е една своеобразна победа.

За да замине за състезанието във Финландия, отборът сам намира спонсори. Министерството на спорта отказва да им помогне.

Във Финландия шампионите получават шанс да се срещнат с хора като тях, имащи същата съдба. И най-важното – обществото да обърне повече внимание на донорството.

Още по темата гледайте във видеото.