Нови съвети за българите в Турция дава ведомството

Обстановката в Турция остава силно нестабилна. След обявяването на извънредно положение в южната ни съседка започна постепенното въвеждане на допълнителни мерки за засилване контрола на силите за сигурност и увеличаване правомощията на изпълнителната власт, съобщават от Министерството на външните работи.

По темата

Предвид организирания днес от опозиционната Народнорепубликанска партия митинг, подкрепен и от управляващата Партия на справедливостта и развитието, препоръчваме на българските граждани във вечерните часове на 24.07 да избягват посещения на площад "Таксим" в Истанбул и в районите, граничещи с него.

Предприетите към момента мерки от властите във връзка с обявеното извънредно положение не засягат пряко сигурността на българските граждани. Остава в сила изискването за носене на лични документи предвид честите проверки и задържането на лица, които не могат да удостоверят самоличността си. Необходимо е българските граждани да спазват стриктно указанията на полицейските органи.

Към 24.07.2016 г. няма промяна в обстановката на граничните ни пунктове с Турция. Движението и в двете посоки – вход и изход, е нормално натоварено за сезона, като е засилен контролът на входните и изходните пунктове от турска страна. Няма допълнителни изисквания, свързани с преминаването на българските граждани.

Във връзка с провеждащите се традиционни борби в Одрин днес, е засилен полицейският контрол на входните и изходните артерии на града.