Над 30 учени са задържани при операция в пет турски окръга

Чистката в Турция продължава. Прокуратурата е издала заповед за ареста на 42-ма журналисти. Сред тях са едни от най-известните имена на турските медии, критици на президента Ердоган. Какво са направили, защо точно те трябва да бъдат арестувани и колко от тях вече са задържани не се знае. Знае се само, че държавата ги подозира във връзки с метежа и с Фетулах Гюлен.

До тук акцията на властта в Турция по прочистване на институциите доведе до уволнение и разследване на повече от 60 000 души. Дали тези хора наистина имат общо с преврата - знае само властта в Турция. 

По темата

Според Елена Йончева опасността от война в Турция е много голяма, ако Ердоган бъде свален насилствено, а това би било много опасно за България.

Дори някои опозиционно настроени към управлението на Ердоган групи са склонни да си затворят очите пред погазвеането на законите. Европейският съюз обаче не е склонен да приеме случващото се в Турция.

Пред свободното слово в Турция остава само една отворена врата – тази на социалните мрежи. Макар и те да са силно контролирани от властта, а арестувани да има и заради публикации във Facebook и Twitter. 

Междувременно стана ясно, че над 30 учени са задържани при операция в пет турски окръга.

В същото време за първи път управляващи и опозиция излязоха заедно на демонстрация. На символичния площад "Таксим" в Истанбул хиляди скандираха в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган. Така за първи път привържениците на светската опозиция и на управляващите ислямисти се обединиха срещу опита за военен преврат на 15-и юли.

Хората носеха портрети на Кемал Ататюрк - основателят на съвременната турска държава. Митингът продължи след полунощ, а транспортът в Истанбул беше безплатен, за да превози демонстрантите.

Междувременно, повече от 100 служители на авиокомпанията Turkish Airlines са били уволнени след опита за военен преврат в Турция, съобщиха ТАСС и Ройтерс. Съобщава се, че сред освободените има и представители на ръководството на авиокомпанията.