Започват засилени проверки на шофьори и пешеходци

КАТ на лов за ловци на покемони. Патрулки на всяко голямо кръстовище и допълнителни екипи ще дебнат за опасни шофьори и пешеходци с телефони по пътищата. Контролът се затяга заради новата мания, която вече доведе до няколко пътни инцидента и у нас. 

По темата

Катаджиите ще наказват всички, които вместо към пътя, гледат в екрана на мобилните си телефони. През последните седмици тези опасни случаи стават все повече, а рисковете – все по-големи. Погълнати в лова на поредния покемон и шофьори, и пешеходци забравят за това, което се случва около тях, а това може да завърши и фатално. Именно затова контролът се затяга.

Вместо с уловен покемон, преследването на виртуалните същества често завършва и с катастрофи. Затова КАТ тръгва на лов за ловците на покемони. 

Първа спирка – жълтите павета. Само за половин час, улисани в телефона, десетки минават между колите, въпреки че пешеходна пътека няма. Следва фиш и глоба.

Катаджиите са инструктирани да следят и за водачи, които карат с наведени глави или се държат неестествено зад волана. На мушката на катаджиите ще са и велосипедисти, ловци на покемони. Често, за да не пропуснат следващата си плячка, те карат с една ръка и попадат в опасни ситуации на пътя.

Санкциите обаче все още са минимални – 50 лева за шофьори, които използват мобилен телефон по време на шофиране, и едва 20 лева за пешеходци и колоездачи, тръгнали на лов за покемони. От КАТ обаче настояват глобите да се вдигнат драстично.