Той е обвинен в убийството на 6-годишният Никита

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Герман Костин за умишлено убийство на 5-годишния Никита. Тялото на детето беше намерено в куфар през 2015 година край село Пасарел.
 
Според обвинението през 2012 г. в интернет Костин публикувал обява за продажба на имоти в Северен Кипър, където е и постоянното му местожителство. От обявата се заинтересували родителите на малкия Никита и веднага тръгнали към Кипър. Там се срещнали с Костин и съпругата му, която се представила за агент по недвижими имоти. На място им предложили да разгледат няколко обекта. После семейството се прибрало в Русия, но продължило да води електронна кореспонденция с обвиняемия за евентуална покупка на жилище.
 
В началото на 2013 г. родителите на пострадалото дете купили жилище в комплекс в Северен Кипър на името на майката. В средата на същата година тя и синът ѝ се преместили да живеят от Русия в Кипър. Бащата често ги посещавал, както и контактувал с обвиняемия Костин, който активно му предлагал да инвестира в строителство в страната.
 
По-късно се стигнало и до конкретен проект – Костин предложил семейството да се включи в изграждането на жилищна сграда – блок с 20 апартамента. Изписването на договора за уреждането на отношенията било възложено на майката на детето, тъй като тя имала и юридическо образование.
 
За изпълнението на този проект обвиняемият Костин показал земя, която се продавала в  гр. Керения, върху която трябвало да бъде изграден комплексът. Той предложил на бащата да заплати сумата от 60 000 евро като дял в бъдещия проект.
 
 
Мъжът се съгласил и  платил сумата от 60 000 евро, една част в кеш, която дал на обвиняемия Костин, друга превел по банков път. За тази сума не бил съставен договор, но Костин заявил, че след подготовката на всички документи по закупуването на имота, ще предостави такъв на майката.
 
Строителството започнало и през 2014 година бащата на убитото дете се уверил лично в това. Документи за земята, строящата се  сграда и такива, съпътстващи строежа, той обаче не видял и не получил. При поставянето на този въпрос обвиняемият Костин му отговарял, че такива били правилата в Северен Кипър, като първоначално се заявявало намерение за закупуване чрез превеждане на сумата, а в последствие след около 18 месеца се изваждали и документи. Тъй като виждал, че вложените от него пари отиват за строежа на жилищния комплекс, а и семейството му се чувствало добре в Северен Кипър, бащата на детето решил да се включи и в друг инвестиционен проект на Костин. Междувременно решил и да продаде къщата си в Русия и той да се премести в Северен Кипър.
 
Заедно със съпругата си я продали за сумата от 328 600 евро и отново вложили пари и във втория проект, като заплатил в полза на Герман Костин сумата от 125 257 британски паунда, а сумата била от продажбата на къщата.
 
Тъй като сумата била голяма, от руската банка поискали да видят документ за сделката преди да преведат парите на Костин. Затова бил изготвен фиктивен договор между съпругата на Костин и майката на убитото дете. Една част от парите, поискани от Костин за втория инвестиционен проект, били налични в банкова сметка на майката  – 73794 британски паунда, които тя превела в Северен Кипър, а друга част  - 328 600 евро превела от Русия на 05.06.2014 г.
 
Впоследствие Костин изписал собственоръчно на бял лист хартия, че е получил сумата, като го дал на бащата. 
 
За участие в този проект обвиняемият Герман Костин бил заплатил сумата от 13 343  британски паунда.
 
След известно време по подобен начин Костин предложил и трети инвестиционен проект. Земята за него струвала 346 500 британски паунда, от които 259 701 паунда  заплатил отново бащата, а с 86 799 паунда взел участие Костин.
 
За нито един от трите инвестиционни проекта, за които мъжът бил инвестирал, не получил от Костин официален документ. Отговорът бил, че впоследствие такъв ще бъде предоставен на майката.
 
Във времето, когато тя била в Русия, за продажбата на посочената по-горе семейна къща, Никита бил оставен на грижите на обвиняемия Костин и съпругата му. Тогава майката казала на съпруга си, че желае да пътува за България през месеците юли и август 2014 г., тъй като в Северен Кипър било много горещо. След този разговор тя  посетила посолството на България в Москва, като преди това Костин бил уговорил с негов братовчед да я посрещне и да ѝ съдейства за получаване на нужните документи за България.
 
 
Била ѝ издадена виза за срок от 6 месеца за пребиваване в България, с цел туризъм, както и на детето. След това тя отново се върнала в Северен Кипър.
 
При престоя си в Русия, тя заявила на съпруга си, че е забравила оригиналния акт за раждане на детето в Северен Кипър, а за издаването на визата и е необходим такъв. Затова се наложило издаването и на препис на акта на раждане от руските власти. В резултат на това майката имала два акта за раждане на детето си.
 
На 16 юни 2014 г. тя се обадила от Северен Кипър  на съпруга си и неочаквано за него  му съобщила, че техните отношения били приключили и започнала бракоразводна процедура. След около 3 седмици тя показала на обвиняемия Костин решение за разтрогване на брака й.
 
Заради множеството финансови операции и сделки, инвестираните пари от бащата на детето по сметки на съпругата на Костин, той взел решение да мотивира майката да смени местоживеенето си, за да препятства последващите ѝ претенции към уговорените инвестиции.
 
Той успял да я убеди да се премести да живее в България заедно с детето. Тя се съгласила и през юли 2014 г. пристигнали в София. Със същия полет ги придружавал обвиняемият, както и дъщеря му.
 
При пристигането си в България Костин ги настанил да живеят в едно от жилищата му в София, където останали до  септември 2014 г .По-късно те се преместили в апартамент под наем, в близост до дома на Костин.
 
Обвиняемият предоставил автомобил, както и карта за мобилен телефон на майката. Впоследствие детето ѝ било записано на различни курсове, както и на плуване на „Дианабад”.
 
Според прокуратурата по същото време, когато майката и детето вече били в България, бащата отишъл в Северен Кипър, като на летището го посрещнал Костин, който съзнателно го заблудил, че семейството му заминало с млад мъж от турски произход в неизвестна посока.
 
Бащата търсел семейството си, но опитите му останали неуспешни. Не могъл да влезе и в общото им жилище в Кипър, тъй като ключалката на бравата била сменена. Върнал се в Русия, откъдето продължил да води електронна кореспонденция с обвиняемия и съпругата му. Чрез разговорите си с Костин мъжът търсил информация за семейството си, като той му отговарял „Спокойно, когато Анна свърши парите, тя сама ще се върне“. В нито един момент Костин не казал, че знае къде се намират майката и детето.
 
По темата
През ноември 2014 г. бащата пристигнал в България,  където бил посрещнат от Костин. Настанил го в хотел в София и отново му предложил да вложи пари – този път в имот в София.  Договорът за тази сделка също не бил нотариално заверен, като обвиняемият  Костин заявил, че това било достатъчно.
 
Костин си открил нова банкова сметка в България и скоро бащата му превел сумата от 80 000 евро.
 
По време на пребиваването си в България  след  август 2014 г. Костин планувал различни пътувания заедно с майката и пострадалото дете. Тримата посетили Сандански, Рупите, Пловдив, после Приморско, Созопол и Бургас, след това ходили и  до Велико Търново.
 
Семейството се установило да живее трайно в София. През цялото време на пребиваване в София, Костин контролирал  движението, взаимоотношенията и личния живот на майката.
 
През януари 2015 г. тя писала електронно писмо на майка си, която била в Русия, че детето ѝ се чувства много добре в България, че са се установили тук и че част от нейните обекти в Северен Кипър били в стадии на продажба и парите, които ще получи оттам ще и бъдат преведени  в Софийска банка. Заявила на майка си, че нейният бизнес в Северен Кипър бил в общ дял със строителна компания, която принадлежала на семейството на Костин.
 
В този период жената започнала да се интересува по настоятелно пред обвиняемия Костин относно реализирането на сделките с нейните имоти в Северен Кипър и очакваните от там пари.
 
Тогава Костин взел решение да се облагодетелства лично, както и семейството си, с получените в Северен Кипър и София  големи суми пари. Единствената пречка за реализирането на този план било знанието на майката, която била в течение на всички сделки.
 
На 8 февруари 2015 г. бил проведен телефонен разговор между нея и Костин, когато тя и синът й се намирали в района на болница „Пирогов” . След това те отишли в дома на Костин. Там жената оставила някои свои лични вещи и мобилния си телефон.Под предлог, че ще ги разходи до морето, Костин ги качил в автомобила си и потеглили към Приморско. 
 
Пътуването им до морския град е документирано от камери на бензиностанции, където тримата спирали. Същият ден обаче Костин се върнал в София, но без майката, само с детето.
 
През март край Приморско е намерен труп на жена, за който в последствие е установено, че е на майката.
 
Тъй като останал сам с малолетното дете, Костин решил да го убие. Задушил го и му съблякъл дрехите. Повил го със синя хавлиена кърпа и го поставил в куфара на майката. Вечерта го изхвърлил в язовир Искър. 
 
Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.