"Ще поставим акцент на превенцията срещу недопустимите бизнес практики", заяви Карина Караиванова

Бюджетната комисия в парламента изслуша единственият кандидат за председател на Комисията за финансов надзор. Карина Караиванова, която сега е заместник-министър на финансите, е издигната от ГЕРБ и беше подкрепена от депутатите. 

По темата

Номинацията й ще бъде гласувана в пленарната зала до края на седмицата. Тя се обяви за прозрачност в сектора и качествени проверки на застрахователните и пенсионните дружества, които вече започнаха.

Обеща още да работи за сигурността на хората, които са вложили парите си в частните фондове. Караиванова обясни, че ще проследи свършеното от досегашния председател Стоян Мавродиев, за да е наясно в какво състояние заварва регулатора.

Според нея капиталовият пазар у нас има нужда от по-разнообразни финансови инструменти и по-широк достъп до него на малки и средни фирми. Ако бъде избрана от парламента, тя ще промени правилника на Комисията така, че да гарантира независимостта на заместник-председателите.

Карина Караиванова получи и подкрепата на Асоциацията на индустриалния капитал.

Сегашният шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев заемаше поста два мандата от 2009 година насам, назначен с подкрепата на ГЕРБ. Очакваше се да бъде издигнат за трети път от Патриотичния фронт, но това не се случи.