ИДИЛ поеха отговорност, а френският президент коментира: "ДАЕШ ни обяви война"

Двама въоръжени мъже нахлуха в църква в град Руен във Франция по време на меса и взеха петима заложници. Нападателите са заклали 86-годишния свещеник преди спецчастите да ги застрелят.

Полицията е задържала малолетно момче, свързано с терористите. В района на атакуваната църква се провежда мащабна полицейска операция. 

Убитият свещеник бил пенсионер отдавна, но продължавал да води месите. 

Един от похитените е в критично състояние, след като нападателите също се опитали да го убият. Районът е отцепен, а полицията търси експлозиви. 

Сред държаните насилствено е имало две монахини и двама посетители на храма. Друга монахиня е избягала и е подала сигнал в полицията.

Засега не е ясно какви са били мотивите на извършителите. Според свидетели, цитирани от BFM-TV и ТАСС, нападателите крещели: "Аллах е велик!". 

Източник, близък до разследването, съобщи, че френската полиция е арестувала един човек за нападението, съобщи "Ройтерс".

 

Президентът на Франция Франсоа Оланд и вътрешният министър Бернар Казньов отпътуваха към мястото. 

По думите на френския държавен глава вероятно ИДИЛ стои зад нападението, предаде Асошиейтед прес. "ДАЕШ ни обяви война. Ние трябва да я водим с всички средства, като едновременно с това спазваме върховенството на закона", каза Оланд, цитиран от „Ройтерс” и БТА. По-рано самите ИДИЛ поеха отговорност за атаката. 

"Ние сме изправени пред група - ИДИЛ - която ни е обявила война. Трябва да поведем тази война, с всички средства, като зачитаме върховенството на закона", добави още френският президент.

Френският премиер Манюел Валс нарече атаката "варварска", а Ватиканът реагира остро и обяви, че е шокиран. 

"Изключително лошо е, че това се случи в църква, свещено място, където се проповядва Божията любов, и че жертвата е възрастен свещеник", коментира пресаташето на Ватикана Грег Бурк.

Единият от нападателите бил известен на полицията и арестуван за това, че се е опитал да отиде в Сирия, за да се включи в редиците на ИДИЛ. Неотдавна е бил освободен и е носел електронно устройство за проследяване. 

Всичко това се случва в момент, в който във Франция продължава да е в сила най- високата степен на тревога заради терористичните нападения. Нападението е поредното от серията смъртоносни атаки в Европа, сред които Ница и четири отделни инцидента в Германия. Повечето от тях са свързани с групировката ИДИЛ, която неотдавна призова своите привърженици да атакуват държави, чиито военни се бият в коалицията срещу тях в Ирак и Сирия.

Снимки: Twitter/ЕПА/БГНЕС

Репортери: Александрина Аврамова, Момчил Минков