Русия иска обяснение от България заради думи на военния ни министър

Русия поиска обяснение от България заради изказване на военния ни министър Николай
По темата
Ненчев. Преди дни в ефира на "Събуди се" Ненчев обвини руснаците, че често навлизат със самолети в "зоната за отговорност на България". Реакцията на Москва не закъсня.
 
Министърът на отбраната посочва, че само за месец това се е случило 10 пъти. И определи руските действия като провокация с неясна цел.

"Ние не провокираме никого, под никаква форма, но когато имаме информация за чужди самолети в зоната на отговорност и когато са с изключени транспондери, това е силно обезпокоително и ние вземаме съответните мерки по закон и както вече споменах по необходимите планове и разчети", заяви той. 

Руското военно министерство отрече техни самолети да са летели в нашето въздушно пространство. Още по-малко с изключени транспондери. До този момент от България не бил постъпил нито един сигнал за подобно нарушение.

Самолети на руските военно-космически сили регулярно изпълняват полети над акваторията на Черно море. Това става в строго съответствие с международните правила за летене в неутрални води.

От Министерството на отбраната уточниха, че не става дума за нарушаване на българското въздушно пространство, а за полети в региона за полетна информация, поверен на страната ни. Там били засечени самолети без отличителни знаци, включени транспондери и предварително заявени полетни планове.