Това решиха депутатите в парламента

Депутатите приеха магистратите да декларират участие в „тайни организации” и/или формални и неформални организации, пише Агенция „Фокус”. Те решиха всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на ВСС и други да декларират в едномесечен срок от встъпването си в длъжност декларация за всички свои дейности и членства в организации, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества.

При промяна на това те отново трябва да подават декларация. Колегиите на ВСС ще трябва да водят регистър на декларациите. Когато се установи нарушения, съответната колегия на ВСС изпраща мотивирано становище. Предложението беше направено от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на дебатите.

Народните представители отхвърлиха и забраната на магистратите да членуват в такива организации. По време на дебатите по текста Четин Казак от ДПС заяви, че нарочно депутатите се фиксират върху проблема с тайните общества, за да замаскират и заслепят народното представителство за реалния проблем, на който е посветен този текст и реалния проблем в българската магистратура, а именно неправомерните влияния на някои организации, които не са тайни.