Светът загуби мира, заяви главата на Римокатолическата църква

Светът е във война, но това не е война между религии, заяви днес папа Франциск в самолета на път за Полша, където пристигна на петдневно посещение за Световните дни на католическата младеж.

"Този светец Жак Амел, свещеникът, убит в момента, когато се молеше за цялата църква, стана жертва на тази война", каза папата пред журналисти в Краков. "Светът е във война, защото загуби мира. Но когато говоря за война, имам предвид война в името на господство над народи, на интереси, пари, ресурси, а не война на религии. Всички религии искат мир, но други искат война", добави светият отец.

"Повтаря се думата несигурност, но истинската дума е война. Светът отдавна е във война в различни периоди - войната през 1914, после 1939-45 г., а сега тази", каза той. След като спомена убийството на френския свещеник, той продължи: "Още колко християни, невинни, деца? Да помислим за Нигерия. Казват: това е Африка, това е война. Нека не се страхуваме да кажем тази истина, светът е във война, защото загуби мира", каза папата.