Те бяха атакувани в съда от президента

Конституционният съд спря три от въпросите в референдума на шоумена Слави Трифонов, като ги обяви за противоконституционни.

С решението си висшите магистрати изключиха от допитването въпросите за намаляването броя на народните представители, дистанционното гласуване по електронен път на избори, както и предложението областните директори на МВР и началниците на районните, полицейски управления да бъдат избирани мажоритарно. 

По темата

По отношение на въпроса за броя на депутатите, конституционните съдии подчертават, че това е въпрос, свързан с промяната на Конституцията, който е в компетентност само и единствено на Великото Народно събрание.

Във връзка с въпроса за дистанционно гласуване по електронен път, от Конституционния съд напомнят, че вече е проведен референдум по тази тема.

По отношение на възможността гражданите сами да избират полицейските началници, конституционните съдии са категорични:  „Ако тези директори се избират пряко и с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, това ще промени конституционния модел на изпълнителната власт”

Конституционните съдии взеха своето решение, след като бяха сезирани от президента Росен Плевнелиев. Днес държавният глава приветства решението на съда и коментира, че то защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация. 

След решението на съда, на референдума през есента ще трябва да отговорим само на три въпроса: 

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Редактор: Мариана Конова