Всички изпити ще са в разгара на баловете

Родители и ученици на бунт срещу новите дати за матурите. Оказа се, че следващата година всички препитвания ще са в разгара на абитуриентските балове.  

От няколко години матурите се провеждат непосредствено преди да започнат баловете. Тази година обаче от МОН има съвсем нов график. Първата матура – тази по български език и литература трябва да е на 26-и, а втората на 29-и май. 

Някои младежи обаче не са съгласни, тъй като вече са планирали именно на тези дати да са абитуриентските им балове. С предложението на МОН не са съгласни и някои родители.

Досега матурите се провеждаха около 20-и май. От МОН аргументираха промяната в датите с това, че през май има много празници. Според някои училищни директори вариантът е един – да се изместят датите на баловете. Според някои ученици не баловете трябва да се изместят, а матурите.

Досега изпити са били измествани само през 2002 година, когато у нас пристигна папа Йоан Павел II, а предложения на МОН не са окончателни. До 12-ти август продължават обсъжданията.