Те са задържани в рамките на разследването на дейността на духовника Фетуллах Гюлен

Турските власти прехвърлиха чистката към бизнес сектора и задържаха трима крупни магнати в рамките на разследването на дейността на духовника Фетуллах Гюлен.

По темата

Силите за сигурност в град Кайсери, в централната част на Турция, арестуваха председателя на фамилната компания Бойдак холдинг Мустафа Бойдак и още двама ръководни служители – Шукру и Халит Бойкак, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Тримата са били арестувани в домовете им. В момента се издирват бившият председател Хачи Бойдак, както и Иляс и Бекир Бойдак, за които също има издадени заповеди за арест.

Арестите са част от операцията за разкриване на каналите за финансиране на дейността на Гюлен в Турция. Анкара обвинява духовника, че е организирал неуспешния опит за военен преврат на 15 юли, целящ свалянето на президента Реджеп Ердоган.

Досега бяха прочистени войската, съдебната власт, образованието и държавната администрация.

Мустафа Бойдак е и председател на Търговската камара в Кайсери – град, който бързо се разраства и е наричан един от „Анадолските тигри” заради благоденствието, постигнато при управлението на Ердоган.

Бойдак холдинг има интереси в мебелната промишленост, енергетиката и финансите и е собственик на прочутите мебелни фирми „Истикбал” и „Белона”.

Семейни холдингови компании са гръбнака на корпоративната турска икономика и владеят много от известните фабрични марки.

Досега в страната са били задържани общо около 16 000 души, а размахът на репресиите предизвика международна загриженост.