Къде и защо се случва това?

В търговец по неволя се превърна Бачковският манастир. Игуменът архимандрит Симон решил да засее картофи и с парите да укрепи и реставрира манастирската църква. Влагата руши стените й, и по-лошото – уврежда ценните стенописи.

Преди дни манастирът прибрал първата реколта, която се оказала рекордна - над 30 тона. Сега сее втора, която ще е готова в края на есента.

По темата

„Сега като ги сеем три месеца трябва да стоят в земята. От това става много хубав и едър картоф. Това е хубавото, че всичко е естествено, изкуствени торове няма, само оборска тор има. Картофите са много вкусни”, казва Албена Форцова.

Сортът, който се сее е специален и дава рекордни добиви. Причината обаче  картофите да ставали едри и сладки била друга. Сметките на игумена обаче се оказали погрешни. Заради евтиния внос и конкуренцията на пазара едрите манастирски картофи са изкупени на обидно ниска цена.

„В момента е 35 стотинки, просто убива всякакво производство в България. Ако някой си мисли, че с 35 стотинки, при положение, че имаме себестойност 1-1,20 лева, когато го произвеждаме, а да го продаваме на 35 стотинки? Убива цената просто. Няма да има производство в България. Всеки, който си е купил вика има истински вукс, мирише на истински картоф, а не на нишесте”, възмущава се архимандрит Симон – игумен на Бачковския манастир.

За да компенсира ниската цена на картофите, манастирът разчита на продажбите  от лютите чушки, сливите и прасковите. Игуменът пресмята, че от тях ще изкара над 30 000 лева, които ще отидат за основен ремонт на покрива на манастирския комплекс.

Църквата, в която се съхранява Бачковската чудотворна икона, се нуждае от спешен ремонт, за да се спре поне влагата, която се просмуква в стените и руши основите на храма и стенописите.

Реставрацията в притвора на църквата вече е приключила. Специалитите успяха да разкрият по тавана и стените над 1200 златни орнтамента, които досега са били заличени от влагата и дима. В момента се работи по купола на храма. Възстановяването на горните стенописи ще струва около половин милион лева.

Бачковският манастир вече се готви да посрещне и своя храмов празник, който отбелязва на Богородица - 15 август. Тогава тук се очаква да дойдат над 10 хиляди богомолци от страната и чужбина.

Държавата вече отпусна спешно 300 хиляди лева на Бачковския манастир за покриване на неотложни нужди. Средствата се дават на манастира с решение на Министерски съвет от тази сряда. Парите обаче ще бъдат преведени следващата седмица. Средствата са недостатъчни, но към момента държавата няма друга възможност, заявиха от Министерството на културата. Те бяха категорични, че ще съдействат на манастирската управа да получи всички необходими разрешителни от местната власт, за да продължи реставрацията в основната църква на обителта. Най-големият проблем е влагата, която се просмуква в стените и руши стенописите. Тя може да бъде премахната чрез метода на шприцоване. Той обаче ще струва около 200 хиляди лева.

Репортер: Благой Бекриев