Огънят е опасно близо до къщите

По темата

Огромен пожар се разрази в Родопите. Стотици декари иглолистна гора са пламнали по обяд на територията на стопанство Ардино в област Кърджали.

Стихията вече е обхванала над 200 декара борова гора и продължава да се разраства. Екипи на пожарната и над 30 горски служители участват в гасенето на огъня.

Всеки момент към мястото ще отлетят и хеликоптери от авиобаза Крумово, за да подпомогнат овладяването на пожара.

Установени са двама младежи на 16 години, съпричастни към възникването на пожара. Те са ангажирани с дърводобив и лагеруват в района. Това съобщи Агенция "Фокус" по данни на МВР - Кърджали. 

Освен пожарът над село Светулка в Ардино, на територията на страната имаше още няколко сериозни огнища. Край ямболското село Малко Шарково огънят вече е локализиран. Огнеборците успяха да се справят и с пожара между Бургас и Поморие. През последното денонощие са регистрирани над 300 сигнала за пожари.  Най-опасна остава обстановката в Южна България.  

Министър-председателят Бойко Борисов следи ситуацията с възникналия пожар на територията на община Ардино. Огънят е засегнал над 1000 дка площи.

Премиерът разпореди на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, да бъдат положени всички усилия пожарът да бъде овладян и при необходимост да бъде включена допълнителна техника и осигурени екипи. 

Главен комисар Николов информира министър-председателя, че към момента 140 служители от МВР, горски служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали и ДГС Ардино и доброволци работят за прекратяване на разрастването на огъня. В погасяването на пожара участват още два хеликоптера, 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора.

Напълно локализиран и ограничен е пожарът в една от махалите в региона. Към момента няма данни за пострадали и застрашени хора.

Кои области на страната са най-застрашени от пожари?

По-застрашена е територията на Източна България, където обикновено е по-ветровито и след възникване на пожар огънят бързо се разпространява и обхваща големи площи. За следващите 24 часа най-голяма опасност има за областите Кърджали, Хасково, Разград, Силистра, както част от Русе и Плевен.

Снимки: Димитър Иванов, NOVA/"Моята новина"