Това са предимно млади мъже от Афганистан и Пакистан

Близо 90-те мигранти, които започнаха гладна стачка в знак на протест срещу това, че не са
По темата
допуснати да продължат пътя си към Западна Европа, прекратиха протеста си.
 
Мигрантите, които са предимно млади мъже от Афганистан и Пакистан, пристигнаха на пропусквателния пункт Хоргош в края на миналата седмица. В на 22 юли близо 300 души потеглиха пеша от сръбската столица Белград към пункта, който се намира на около 200 км. До Хоргош обаче достигнаха само около 90 души.
 
Говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в Сърбия заяви, че според лидерите на протестиращите бежанци стачката е била прекратена, тъй като някои от мъжете са имали здравословни проблеми заради горещото време, както и защото „отговорът на техните искания не е такъв, какъвто те са очаквали“. “Те се надяваха да преминат (в Унгария – бел. ред.), но поне успяха да бъдат чути“, посочи още говорителят на ООН.
 
Очаква се мъжете да бъдат транспортирани до центрове за настаняване на територията на Сърбия.
 
Мигрантите организираха своя протест само на 300 метра от импровизиран център за настаняване на бежанци, в който има настанени стотици души.
 
По данни на ВКБООН в момента на сръбска територия има около 3600 мигранти, по-голяма част от които се намират в лагери около унгарската граница, уточняват БГНЕС и АФП.