Над 60 души и три пожарни са се борили с огъня

Стотици декари иглолистна гора пламнаха по обяд на територията на стопанство Ардино в област Кърджали вчера по обед. До края на деня огънят засегна близо 2000 декара борова гора. Над 60 души и три пожарни са се борили с огъня. Той обаче продължава да гори на места. Днес няма опасност за населението в района.

„Няма пострадали хора, нито изгорели животни”, коментира кметът на Община Ардино.

„Системата за превенция на пожарите работи, но тя не е цялостно изградена. Но хората в цяла България трябва да знаят, че имаме голям проблем с боровите гори. Короядът унищожава гората и тази суха маса лесно се превръща в запалима маса. 90% от пожарите са предизвикани от човешка небрежност и само 10% на сто от тях умишлено запалени от хората”, коментира за „Събуди се” зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

Хората от с. Светулка изкарали нощтта в страх на открито.Ужасени огънят да не достигне домовете им.

„Цяла нощ не съм спал. Даже и сега треперя от страх. Много голям огън беше", разказа Седат, жител на село Светулка.

Тежка нощ изкарали и дежурните огнеборци.Те  обаче пресекли пътя на огъня и не се наложило евакуация на хората.

"Имало е огнища но те всички са били в периметър на пожара", коментира областният управител на Кърджали Илия Илиев.

По темата

Вятърът обаче и днес създава проблеми на огнеборците. За съжълениезаради вятъра подобно възобновяване на пламъците може да се види почти из цялата гора. Целият район е покрит с облаци дим, а екипите гасят дишайки задушливия пушек.

"На час или два излизаме да се освежаваме", разказа горският стражар Бехчет Расимов.

Полицията още вчера задържа двама дървосекачи, които са заподозрени в запалването на пожара. Според местните те оставили на децата да наглеждат огъня, на който готвили обяд. На гората пък ще и трябват десетки години да се възобнови.

"Близо 2 млн. лева ще бъдат преките щети от пожара. Отделно биоразнообразието, отделно промяната на ландшафта, която се предизвика", коментира зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

По последни данни огънят погърнал близо 2000 дка борова гора.

Припомняме, че 60-годишната гора пламва като факла по обяд. Пламъците достигаха до 5 метра, а фронтът на пожара се простря на два километра. Силният вятър допълнително усложнява ситуацията, заради който подобни огнища лумват почти постоянно.

Пламъците достигнаха на 20 метра от къщите на махала "Родопско" и ардинският квартал "Веселиново". За щастие екипите на "Пожарната" спират огъня. В гасенето се включиха два военни хеликоптера. Версията, по която работи полицията, е човешка небрейност от страна на секачи, които работили в гората.

Репортер: Анелия Веселинова