Подсъдими са трима сирийски граждани, хванати на границата ни с Турция

По темата

Първото дело за тероризъм у нас не тръгна от първия път. Подсъдими са трима сирийски граждани, хванати на границата ни с Турция. Според обвинението те тръгнали от Германия към Сирия с желанието да се включат в редиците на ИДИЛ. Мъжете са на възраст между 20 и 25 години.

В Германия получили статут на бежанци, а след това се отправили към Сирия. Опитали първо да влязат в Турция през Гърция, не успели и опитали през България. Тук обаче били заловени от граничните власти и сега са изправени пред съда по обвинение в незаконно преминаване на границата и опит за участие в терористична група, с цел извършване на престъпления.

Делото обаче не тръгна, защото тримата подсъдими не са получило превод на обвинителния акт в законовия 7-дневен срок. Сега адвокатите им поискаха и превод на свидетелските показания и разпечатките от телефоните им. В тях разследващите открили реплики, доказващи желанието им да участват в терористичната група, както и снимки на бойци от ИДИЛ.

Адвокатите обаче подчертаха, че тримата мъже са от Сирия, там се водела война и е нормално близките на задържаните да са облечени с бунтовнически дрехи.

Освен това според адвокатите не ставало ясно в коя държава подсъдимите са искали да извършват терористични актове, нито какво точно престъпление са извършили. Адвокатите казаха и че не разбират точно в какво са обвинени клиентите им.