Спасители успяха да извадят от водата двама души, които не се подчинили на указанията

Двуметрови вълни и опасно мъртво вълнение по южното Черноморие. Спасители успяха да
По темата
извадят от водата двама души, които не се подчинили на указанията им. 
 
Лошото време вече се усеща и у нас. Само за денонощие температурите по морето паднаха с близо 5 градуса. В същото време вълнението на морето се увеличи до 5-6 бала в следобедните часове и вълните надхвърлиха в определени моменти височина от два метра. Това създаде и много работа на водните спасители.
 
Толкова бурно море в началото на август спасителите не помнят от години. Вълните надхвърлиха 2 метра, а силният североизточен вятър образува и мъртво вълнение. 
 
"Имаме си проблеми с плажуващите, защото те не се подчиняват много на нашите заповеди. Днес дори имахме инцидент следобед - двама тинейджъри между 15 и 16 години се давиха и колегите влязоха и ги извадиха", разказва водният спасител Петър Русев.
 
Въпреки инцидента, летовниците с пренебрежение подминават червения флаг, забраняващ влизането в морето. 
 
А спасителите са предприели специални мерки. Те искат правомощия да налагат актове на хората, които не изпълняват указанията им. 
 
В община Бургас на хартия санкцията за тези, които не спазват указанията на спасителите е от 150  до 2 хиляди лева. Глобени обаче няма.  
 
Изключително важно е преди да влезете във водата да видите флаговата сигнализация и след това задължително да спазвате указанията, които дават  водните спасители. 

Репортер: Цеца Алексова