Според Илияна Йотова трябва да има среща между Турция и Европеския съюз

По темата

„Не съм убедена, че след сегашната ситуация Европа и европейските институции ще дадат зелена светлина за отпадане на визите”. Това каза в „Здравей, България” Илияна Йотова, евродепутат от ПЕС

„Замислете се какъв изборен потенциал ще са тези хора, за което и да е правителство в Турция, при една добра интеграционна политика. Ако визите паднат, към огромния потенциал от икономическа миграция, който беше на дневен ред преди преврата, сега ще се прибави и политическа миграция”, каза Йотова.

Според нея политиката, която води ЕС, е много опасна за страни като България. „Преформулираха се политики, за които никой в европейските институции не е дал зелена светлина”, подчерта тя. Според Йотова е изключително грешно решение политиката за бежанците да зависи само от една държава, каквато е Турция: „Многократно повтаряхме, че не можеш да направиш политиката заложник на една държава”.

„Смятам, че Русия е проевропейска държава и че бъдещето на света, мира, борбата с тероризма, икономическия разцвет, е в добрите взаимоотношения с ЕС.  Бъдещето е в диалога между Русия и ЕС”, каза евродепутатът.

Според Йотова заканите на турския президент Реджеп Ердоган, че ще спре споразумението за бежанците, ако не паднат визите за турски граждани, няма да се случи.

„Европа сама се притисна до стената, защото още през 2011 година, когато трябваше да се реши проблемът с бежанската криза, тя седеше и наблюдаваше като супервайзър какво се случва в арабския свят.

Първата среща трябваше да е не Путин - Ердоган, а ЕС – Ердоган”, добави Йотова.

Във връзка с избора на кандидата на БСП за президент, тя каза:  „Алтернативата не е ген. Радев или Манолова, има шестима души, които са номинирани”.

Йотова обаче призна: „Аз бих заложила на профила на ген. Радев”.