Договорът му е за 195 580 лева без ДДС

Бизнесмен, с който „Гранична полиция” има договор за транспорт на мигранти, сам е превозвал нелегално бежанци. 

NOVA разполага с документ от съдебно заседание по случая. Срещу Григор Григоров има повдигнато обвинение от края на юни за незаконен превоз на мигранти.

Бизнесменът е хванат от полицията край Царево, след като е натоварил близо 70 души и опитал да ги превози към вътрешността на страната.

По темата

Автобусът, с който са превозвани, мигрантите, бил с табела „Случаен превоз”. С него, според обвинителите са прекарвани нелегалните мигранти. И не само. Паралелно вървяла и законна дейност. Собственикът на возилото изпълнявал курсове, поръчани и платени от държавата, за транспортиране на бежанци до центровете за временно настаняване.

В края юни 34-годишният Григор Григоров е задържан да превозва в автобус, собственост на фирмата му, 66 нелегални мигранти от Афганистан и Ирак. Белезниците щракват на входа на Царево. До тук нищо необичайно. В хода на разследването обаче прокуратурата  попада на интересни подробности за Григоров.

„Беше установено, че същият има сключен договор с „Гранична полиция” през 2015 година, което ни наведе на мисълта, че се касае за личност с повишена обществена опасност, тъй като същия знае как да избегне полицейски контрол по пътищата”, обясни Кънчо Крумов, прокурор в Районната прокуратура в Царево.

Случаят се оказва още по-парадоксален, защото месец след като му е повдигнато обвинение,  държавата, в лицето на „Гранична полиция” сключва с фирмата му договор за почти 200 хиляди лева за превоз на нелегални бежанци. NOVA разполага с договората, подписан от зам.-директора на „Гранична полиция” Йотко Андреев на 2 август. Фирма  „Еделвайс 0707 ” предлага най-ниска цена за превоза  и печели правото да превозва нелегални мигранти из цялата страна. 

Нормално тя вече не се води на 34-годишния бизнесмен, защото е прехвърлена на баща му Тошко Стоянов. Открихме Григоров, който е под „домашен арест” пред дома му, докато ремонтираше един от автобусите.

Ако бъде признат за виновен Григоров може бъде осъден до 6 години затвор и да отнесе глоба до 20 000 лева

„Известен факт е, че за да бъде изведено лице от граничната зона до вътрешността на страната, възнаграждението на трафиканта се движи от порядъка на 400 евро за човек”, добавя Кънчо Крумов, прокурор от Районната прокуратура в Царево.

В МВР разпоредиха проверка и обстоен преглед на процедурата, по която е бил сключен договорът.

А иначе днес МВР изнесе поредната статисктика за задържани при опит да минат границата ни. Били са спрени и върнати близо 150 нелегални мигранти.

Репортер: Цеца Алексова