Над 20 000 богомолци се очаква да посетят светата обител

Хиляди миряни в Бачковския манастир за Голяма Богородица. Стичат се, за да се поклонят пред чудотворната икона на Божията майка. По традиция, хората прекарват нощта преди празника в двора на светата обител.

Сред стотиците вярващи дошли да сепомолят пред чудотворната икона на Богородица срещаме и баба Мария. Не пропуска празник.

„Била съм на 5-месеца, когато лекарите са ме отписали, че няма да живея. Майка ми ме е довела тук и Света Богородица ми е помогнала. И ето жива съм. Оттогава досега идвам винаги”, разказва Мария Денева.

Вярва се, че силата на чудотворната икона е най-голяма в деня на празника на Богородица. Тогава Бачковският манастир отбелязва и своя храмов празник.

Нощното бдение започва след полунощ и продължава до сутринта. И тази година игуменът на манастира ще отслужи молебен пред иконата на Богородица за предпазване от катастрофи и природни бедствия.

„Да ни богослови и да ни предпазва от всякакви беди и злощастия, които за голяма съжаление все по-често започват да съпътстват нашия земен живот”, каза архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир.

300 килограма е агнешко е подготвено да бъде раздадено като курбан за здраве. За първи път вярващите ще влязат и в реставрирания притвор на храма, върху който са изографисани над 1200 златни орнамента.

През целия ден днес по пътя към Бачково имаше задръствания и тапи, въпреки че Пътната агенция преустанови за празника ремонта на тунелите.

Репортер: Благой Бекриев