Преди ден водач на градски автобус отказа на човек да спусне рампата за инвалиди

Шофьор на автобус отказа помощ на човек в неравностойно положение. Унизителната случка се разиграла пред очите на оператора на БНТ Красимир Стоичков. Шофьорът на рейса се държал грубо с пътника в неравностойно положение, отказал да спусне платформата за инвалиди и му обяснил, че ако получавал по-голяма заплата, би му помогнал.

По темата

„Човекът се изплъзна от количката, седна на степенката на автобуса, провлачи си краката навътре и хората му помогнаха да качат количката. Пътниците реагираха, станаха прави и започнаха да викат срещу шофьора. Той дълго време не им обръщаше внимание, но не след дълго отговори: „Това не е моя работа, аз трябва да сляза от автобуса, за да направя това. Сега закъснявам, не мога, не ми плащат за това”, разказа за „Здравей, България” Красимир Стоичков.

„Не мисля, че по административен път може да бъде променено това поведение. Това е въпрос на възпитание и култура”, добави операторът.

Столичният кмет поиска водачът да бъде уволнен.

„Линията на автобус 72, където се е разиграла унизителната сцена, се обслужва от частна фирма, но въпреки това Центърът за градска мобилност има механизми да санкционира подобно поведение”, обясни в сряда кметът Йорданка Фандъкова. Освен това на фирмата ще ѝ бъде наложена финансова санкция. От фирмата отговориха писмено, че линия 72 се обслужва от подизпълнител. Но въпреки това ще искат уволнението на шофьора.

Очаква се Столичният транспорт да си вземе от частника линия 72 от края на септември, а за всички шофьори в градския транспорт ще има Кодекс за добро поведение.

Повече по темата гледайте във видеото.