Сред основните фигури в преврата са шефове на КГБ, армията и полицията

Днес се навършват 25 години от опита за преврат срещу Михаил Горбачов. Той се оказва неуспешен, но довежда до фактическия разпад на Съветския съюз.

Августовските събития от 1991 са естествен резултат от водената от Михаил Горбачов политика на перестройка, но влияние оказва и падането на Берлинската стена две години по-рано.

По темата

Опитът за сваляне от власт на съветския президент е извършен от твърдолинейни комунисти, които се противопоставят на започналите промени.

Сред основните фигури в пуча са шефове на КГБ, армията и полицията. Те сформират т. нар. Държавен комитет за извънредното положение и по нареждане на вицепрезидента Генадий Янаев Михаил Горбачов е поставен под домашен арест, докато почива в Крим. Той обаче отказва да се оттегли доброволно.

Към центъра на Москва тръгват колони от танкове, а в някои райони на Съветския съюз е въведено извънредно положение. Начело на съпротивата срещу пуча застава тогавашният президент на Руската федерация Борис Елцин. Той се качва на танк пред Белия дом в Москва и призовава армията да не се обръща срещу народа.

„Граждани на Русия, през нощта на 19 август 1991 г. от власт беше отстранен законно избраният президент на страната. Изправени сме пред реакционерски и антиконституционен преврат”, заяви Борис Елцин.

Въпреки че превратът се проваля, той довежда до разпадането на Съветския съюз. Няколко месеца по-късно, през декември, самият Михаил Горбачов официално се оттегля.