Последвали са множество вторични трусове

Земетресение с магнитуд от 6,2 по скалата на Рихтер разтърси централната част от Италия, съобщава Европейският сеизмологичен център. 

Над 120 души загинаха, много са ранени, а 150 души се водят за изчезнали. Цели села са сринати със земята. 2500 души загубиха домовете си.  Спасителните екипи продължават да спасяват хора, останали под отломките.

Към момента няма данни за пострадали българи. Всички, които имат роднини в страната могат да потърсят информация на телефони: 0039 063 224 640 ; 0039 063 224 643. 

Епицентърът е край град Риети и село Акумоли - на стотина километра от Рим в областа Лацио. 

Tрусът е регистриран около 04:36 часа българско време и е усетен в много населени места в централната част на Италия, включително и в столицата и дори в  Неапол, който се намира на 400 км от епицентъра.  

Зоната около епицентъра е гъсто населена, а заради августовските ваканции има и много гости, както и голям брой деца, прекарващи ваканциите при роднините си. 

Последвали са над 300 вторични труса, два от които с магнитуд над 5 по Рихтер - 5,1 и 5,5. В провинция Риети има разрушени сгради, особено в селища близо до епицентъра. Съобщава се 24 загинали. 

Десетки са загубили живота си само в градчето Аматриче - най-силно засегнатото. В малкото населено място все още има затрупани хора под отломките на срутени сгради. Кметът на Аматриче коментира, че половината град е в руини. Градският часовник на градчето е спрял на часа на първия и смъртоносен трус -  3.36ч,  продължил две минути. 

Шестима души са загинали в град Акумоли, съобщи кметът, цитиран от Ройтерс. Двама са загинали в Аркуата дел Тронто, а в Пескара дел Тронто е загинало дете, а родителите му са под развалините. БГНЕС съобщава за разрушения в десетки села в провинциите Асколи Пичено, Фермо и Мачерата. 

Въпреки, че земетресението е било късно през нощта, много хора са напуснали домовете си изплашени и са посрещнали изгрева на открито. 

В ход са спасителни операции на Гражданска защита и Червен кръст. Съобщава се за деца и за монахини, които са затрупани под развалините на разрушен манастир. Властите призоваха за даряване на кръв и пред някои болници се извиха опашки от желаещи да помогнат. 

Силата на земетресението е равна на тази от разрушителното земетресение в Лакуила през 2009 година.    

Градският часовник на Аматриче, най-силно засегнатото селище е спрял в часа на първия и смъртоносен трус -  3:36 часа. Земята се е люляла в продължение на две минути.

Половината село е разрушено и вероятно там има десетки жертви.

"Много беше страшно, много силно беше. Всичко се местеше и не можах да стана. Нямаше ток, нищо. Никой не дойде да ни спаси", разказва една от местните жителки. 

"Опитах се да се движа в тъмното, без никаква светлина. Нямаше ток. Хванах жена си за ръка и в тъмнината се опитахме да излезем. Усещах руините в краката си - камъни, счупени мебели. Много трудно излязохме", разказва мъж от Аматриче. 

С настъпването на утрото, спасители и жители отчаяно се борят да спасят заклещените под отломките на рухналите сгради хора. Борбата е с булдозери, лопати и дори с голи ръце. 65-годишният Джанкарло е имал късмет. Той успял да избяга в последния момент. 

"Бях в къщата на върха на хълма, който се срина. Оцелях благодарение на Бог. Надявам се всички да са добре. Бях навън 2 часа и половина само по бельо", разказва Джанкарло, оцелял от земетресението. 

Шокирани и уплашени, някои обляни в сълзи, цели семейства стоят на улиците, голи, боси, увити в одеала. 

Трусовете са почувставани в радиус от около 400 км, включително в столицата Рим, и дори южния град Неапол и са общо 19. Вера Иванова е била в хотел в Рим, когато всичко се разтърсва. 

"Леглото се разтърси и видяхме как светлините в стаята се разместиха, но не беше чак толкова силно, колкото в малките градчета", разказва Вера Иванова. 

На много места пътищата са пропаднали, сринали са се и мостове, което ще затрудни работата на спасителите. Властите използват хеликоптери, за да добият по-точна представа за мащаба на разрушенията. 

По темата работят: Антоанета Николова, Александрина Аврамова, Момчил Минков 

Снимки: БГНЕС, Getty Images