Вижте обяснението на проф. Емил Ботев

Няма опасност за страната ни след силното земетресение в Италия. В това са категорични от Института по сеизмология към БАН. Според българските сеизмолози няма как земетресение, което е станало в сеизмична област далече от страната ни да повлияе у нас.

От БАН обясниха още, че в България може да се случи заметресение вследствие на други обстоятелства - например ако е станал голям континентален трус с магнитуд над 7 по Рихтер близо до страната ни, например в Северна Гърция. Но и дори и тогава земтресение у нас е възможно няколко години след това.

По темата

„Само между съседни области може да се търси връзка и тя е косвена, не е директна, по едно и също време да се възбуди земната активност. Това става за няколко години, в някои случаи десетки години. Не може да се търси директна или косвена връзка между сеизмологичната обстановка в Италия и България. За нас няма никаква опасност”, коментира за NOVA проф. Емил Ботев – директор „Сеизмология” при БАН.  

Той поясни, че в централната част на Италия стават често земетресения с магнитуд от 6 по Рихтер, но причината е разместване на пластове в централната част на Апенините.

Какво още обясни проф. Ботев - разберете във видеото.