Вижте невероятната красота на природата в нашата галерия

Гейзерът Флай в Невада, САЩ

През 1964 г. опит за геотермален кладенец завършва с експлозия, която оставя калциеви овъглени останки, които нарастват с всяка година. В зоната, в която се намира, пустинния регион на Уашоу в Невада, има много термални води. Когато горещата водата излиза на повърхността под налягане, тя деформира стените на кладенеца. Полученото химическо съединение пък образува цветни водорасли, наречери термофили. Композицията от форми и цветове до водата приема магически вид.

Шарените планини в Данся, Китай

През 2010 г. това място бе обявено за част от културното наследство на ЮНЕСКО. Шарените планини са oбpaзyвaни oт минерали и чepвeн пяcък преди повече от 24 милиона години. Te cъxpaнявaт в ceбe cи мнoгo фocили нa динoзaвpи и ocтaнĸи oт pacтeния тoзи пepиoд. А дъждът и ерозията с времето образуват интересни цветни шапки върху планинския релеф.

Салар де Уюни, Боливия

Салар де Уюни е огромно безоточно солено езеро в Боливия. Там е и най-големия резерв на литий в света. Всяка зима езерото се изпълва с дъждовна вода, но все пак остава достатъчно плитко. През лятото водата му пресъхва, откривайки утаени пластове минерали. Тук не расте нищо, с изключение на редки кактуси. Минералният слой се простира до хоризонта и блести като огледало по време на дъждовния период между януари и март. Дъната на езерата в района са различно оцветени, в зависимост от минералите, съставящи утайката. Така обляна от слънчевите лъчи, околността блести в керемиденочервено, зелено, тюркоазено и сребристосиво.

Ледената пещера на Камчатка, Русия

Пещерата представлява тунел от почти 1 километър на полуостров Камчатка, на тихоокеанския бряг на Сибир. Образувана е от извор с топла вода, който тече под ледените полета и са затопля от активността на вулкана Мутновски.

Долината на смъртта в Намибия

Смятана за една от най-старите пустини в света, този невероятен пейзаж се намира в Националния парк на Намибия „Намиб-Науклуфт”. Намиб е най-старата пустиня на света. Простира се на 1600 км покрай брега на океана и част от нея е природният резерват „Намиб Науклуфт". Това е едно от най-сухите места на планетата и точно тук се намира най-емблематичната пясъчна дюна в света „Sossusvlei", която е и най-високата със своите 380 метра.

Реката Каньо Кристалес, Колумбия

Каньо Кристалес или Кристалната река, се намира в Колумбия. Водите й са обагрени в пет различни краски, които преливат една в друга и създават картина, сякаш излязла изпод перото на най-талантливия художник. Ако погледнете реката от птичи поглед, можете да видите жълто, червено, черно, зелено и синьо.

Дервезе или „Вратата на Ада”, Туркменистан

"Вратата на Ада" гори вече 45 години. Това е гигантска дупка от огън в сърцето на пустинята Каракум. През 1971 г. съветските учени пробиват земната повърхност в търсене на природен газ и откриват пещера с газове. Подът обаче се срутил и било опасно газовете да излязат на земната повърхност и да отидат в атмосферата. Затова учените запалили огън, който гори вече 45 години.

Полетата от лалета в Лисе, Холандия

Плантациите с лалета в Холандия, видяни от високо приличат на цветна картина. Най-подходящият месец да бъдат видяни е април, когато са цъфтят. Традицията за отглеждане на лалета е съхранена в продължение на 400 години от холандците. Страната произвежда 9000 милиона цвята годишно, от които две трети се изнасят извън страната.

Езерото Хилиър, Австралия

Видяно отдалеч това езеро прилича на розово петно сред дърветата. И съвсем не е единственото с подобен розов цвят – такива са още езерото Ретба и Роза в Сенегал и Розовата лагуна в Мексико. Въпреки проучвания, причината за цвета на езерото продължава да бъде мистерия. Според откритията в другите езера, цветът се дължи на високата соленост на водата в комбинация на особен вид водорасли Dunaliella salina и бактерии. Разликата с останалите розови езера е, че в това цветът на водата се задържа през цялата година, включително ако бъде бутилирана. Водата обаче е безвредна за хората и те спокойно могат да се изкъпят в нея.

Изоставените мини в Екатеринбург, Русия

Рисунките, красящи стените на изоставените солни мини, са причинени от слой на карнелита - минерал, който генерира жълти, бели, червени и сини ивици.

Редактор: Анелия Тодорова

Източник: abc.es