Група въоръжени мъже е проникнала в сградата

Група въоръжени мъже атакува Американския университет в афганистанската столица Кабул, предадоха световните агенции. Най-малко един човек е загинал, а 14 са ранени.

Преди щурма пред входа на университета е избухнал взрив, след което нападателите са проникнали вътре. Бомбата е била взривена от атентатор-самоубиец. Сградата на университета е обкръжена от силите за сигурност. Вътре има блокирани преподаватели и студенти.

В пределите на кампуса се чува стрелба, съобщи афганистанското министерство на вътрешните работи. В университета има чужди преподаватели, както и стотици студенти, заяви представител на министерството на вътрешните работи. 

По телефона пред Ройтерс студентът Ахмад Шахир, който е в университета, разказа, че хората там са блокирани в класните стаи и че се чуват изстрели. Други студенти, намиращи се в университета, също изпратиха отчаяни призиви в Тwitter.

„Класната ни стая е пълна с пушек и прах, ние сме заклещени вътре и ужасно ни е страх”, се казва в едно от тях.

Засега никой не е поел отговорност за атаката. Районът е отцепен от силите за сигурност. На мястото има и агенти на разузнавателните служби.

В Тwitter афганистанският фотограф Масуд Хосайни пише от университета, че вътре се води сражение. По-късно той е успял да избяга с около девет други студенти през една от аварийните врати на университета. Той разказа, че е бил в една от стаите с 15 души, когато чул експлозията.

"Отидох до прозореца, за да видя какво се случва и видях един човек навън. Той стреля по мен и уцели стъклото", разказа Масуд Хосайни, добавяйки, че паднал върху счупените стъкла и порязал ръцете си.

След това учениците барикадирали вратата на стаята със столове и бюра и останали на пода преди да успеят да избягат.

„Видях някой да лежи на земята с лице надолу и изглеждаше, че е прострелян в гърба”, разказа още фотографът, цитиран от "Телеграф".

Във видео, публикувано в Twitter, се вижда как транспортират пострадали хора: