Христо Йоницов надминал досегашния световен рекорд шест пъти

Българин с рекорд в Книгата на Гинес за най-дълга, непубликувана кръстословица. Тя е дълга 300 метра и 30 сантиметра и е съставяна от Христо Йоницов цели 14 години. Целта му е да е колкото Айфеловата кула и отгоре.

„1001-ят лист е направен, за да надмина кулата с 30 сантиметра”, разказва Христо.

За да състави кръстословицата от почти 94 000 термина, той прекарал 14 години и два месеца в четене на енциклопедии, има стотици часове в Националната библиотека. Без никакъв интернет.

Започнал рекорда на 55 години, завършил го на 69, докато жена му била в Щатите. А кръстословицата подчинявал на строги правила.

„На всеки ред да има само по едно жълто квадратче, с което се контролира коефициентът на трудност”, разказва още Йоницов.

Архивът подреждал - думите от А до Я са записани прилежно в 7 тефтера. Инженер по професия, Христо отбелязва значенията - да няма повторение. Христо надминал досегашния световен рекорд шест пъти.

От изпращането на кръстословицата в Гинес до пристигането на сертификата в столичния квартал „Надежда” минали две години. Христо уверява, че човек не може да я реши за това време.

Световният рекорд Христо ще остави в наследство на трите си дъщери, а на него му е достатъчна наградата за чест - името в Гинес.