Спасителите все още търсят оцелели под отломките

Главоломно нараства броят на жертвите на земетресението в Италия. 252 са загиналите под руините на опустошените планински градчета. Ранени са близо 400 души, а в неизвестност остават поне 200. За денонощие Централна Италия преживя цели 460 вторични труса.

Дори и в късните часове на нощта работата продължава. Сред разрушените сгради беше и манастир, под който загинаха монахини. Една част от тях успяха да се спасят.

Състезанието с времето продължи безспирно и през нощта. Булдозери, кучета и дори хора с ръце продължиха да работят цяла нощ. След повече от 30 часа  шансовете да се намерят оцелели се равняват на чудо. А спасителните екипи продължават да издирват оцелели. През последните часове изпод развалините беше извадено 10-годишно момиченце.

По темата

В работата на спасителите незаменими помощници са и добре обучените кучета. Камерата на NOVA засне как куче стигна до една точка, в която има човек, надуши го и от тук нататък разчистването продължи с ръце, тъй като вероятно не е изключено човекът да е все още жив.

Освен че е отцепено, Аматриче се пази от полиция, които трябва да предотвратят кражбите по напуснатите домове - феномен, който обичайно съпътства природните бедствия.

А хората са отчаяни.

„Изгубих много от моите приятели”, разказва един от потърпевшите.

„Току-що разпознах детето си”, сподели местна жителка.

Три села  са заличени от картата на Италия - средновековните Аматриче, Акумоло и  Пескара дел Тронто са сринати, а хората останаха без домове. Като тях са още над 2 500 души от околността, чийто живот се пренесе в палаткови лагери.

Само в най-пострадалото село Аматриче жертвите са около 200. 

 

Оцелелите са настанени във временен палатков лагер в подножието на планината.

„За италианците е време да покажем най-силните чувства. Ние, италианците, сме много добри в споренето, но когато сме изправени пред мъката, Италия показва най-добрата си страна. Трябва да сме горди с нашите пожарникари, военните и служителите на гражданската защита”, заяви премиерът Матео Ренци.

Експерти пристигат днес в Аматриче, за да оценят щетите. Хиляди хора ще трябва да живеят в палатки известно време. 

Вторичните трусове продължават. Само за първите 24 часа те бяха над триста. Тази нощ е имало две земетресения от 4 и 4,2 по Рихтер.

Първият трус е станал на дълбочина от само 2 километра, с епицентър на 100 километра североизточно от столицата Рим и на 30 километра северозападно от град Акуила, който пострада тежко при разрушително земетресение през 2009 г. Вторият също е бил с дълбочина от 2 километра, а епицентърът е на 123 километра североизточно от столицата Рим и на 55 километра северно от Акуила. 

Помощ от доброволци и държавата не спира да пристига в Аматриче. Италия получи знак на солидарност и от световните лидери, а ЕС предложи и финансова помощ по рамката за извънредни бедствия. Рим вече активира спешните фондове за извънредни ситуации, а експерти вече оценяват материалните щети и помощта, която ще получат пострадалите.