Сър Нилс Олав мина, поклащайки се пред строя сякаш прави преглед

Повишеният в чин бригаден генерал кралски пингвин сър Нилс Олав бавно премина по алеята на пингвините в зоологическата градина, като инспектира строилите се гвардейци, които присъстваха на церемонията в негова чест.

Пингвинът е талисман на норвежката кралска гвардия от 1972 г. Той е рицар от 2008 г. Церемонията се състоя в понеделник в зоологическата градина на шотландската столица Единбург.

По темата

“Изключително горди сме. Това е важен за нас момент, който демонстрира сътрудничеството между Шотландия и Норвегия”, заяви директорката на кралската зоологическа общност в Шотландия Барбара Смит.

Сър Нилс Олав мина, поклащайки се пред строя сякаш прави преглед, а гвардейците му отдадоха чест. Накрая изкряка и почеса главата си. Тогава служител на зоологическата градина постави пагона на крилото му.

Всеки път, когато гвардейците гостуват в Шотландия и посещават зоологическата градина, птицата получава нова титла.

За първи път Норвегия подарява пингвин на Шотландия през 1913 г. През 1972 г. един от тях е наречен Нилс Олаф на норвежкия майор Нилс Егелиен, който уредил осиновяването му, и на тогавашния крал на Норвегия - Олаф. След това името наследяват други две птици.